
Nacházíme se v nahrávacím studio v pořadu Hami-Mňami, kde se překvapivě nachází Jana Milevská, která přišla dokázat, že umí perfektně vařit a nemyslí si to jen strýc Martin. Jdeme tedy vařit panenku a bůček, snad nebudeme mít hlad. Nebo můžeme vařit s Janou a Gabčou za asistence Roberta a čím to zapijeme nám řekne pan Josef Mladý. Jana ještě pozdraví rodinu doma a doufá, že vyhraje pánev a kuchařku. Vaříme a těšíme se na degustaci. Ta pro moderátora Raula nedopadne moc dobře a díky tomu vyhrává Jana a samozřejmě hlavně díky tomu, že uvařila vynikající baštu.
Postavy, které v epizodě vystupují
Jana Milevská, Raul Slaďouš, Gabriela Dalská, Josef Mladý, asistent Robert, režisér, kameraman Pepa Janíček
Hláška
„Sledujete Hami-Mňami…“
Zajímavosti
Postřehli jste „black-metal“ vložku, která odkazovala na Satanic Asylum, což byl v jeden čas můj projekt, který se měl věnovat satanismu, black metalu, filmům a dalším věcem, chvíli dokonce existoval, ale bohužel kvůli nedostatku času skončil v propadlišti dějin.
Zde uvádím ještě recepty na zmíněné pokrmy, které si můžete udělat doma:
Bůček na čínský způsob
Ingredience: 4 vejce, 400 g libového bůčku, 4 lžíce sójové omáčky, 3 lžíce vína, 1,5 dl vody, půl lžičky cukru, sůl, kousek chilli papričky nebo koření
Postup přípravy: Vejce vaříme 8 minut a oloupeme je. Bůček nakrájíme na kostky (asi 2x2x2 cm). Do kastrůlku dáme sójovou omáčku, víno, vodu, cukr, sůl a chilli (pokud máme papričku, nakrájíme ji na drobno). Do směsi vložíme maso a na mírném ohni vaříme 15 minut. Potom přidáme vejce, plamen snížíme na minimum a za občasného otočení vajec vaříme pomalu ještě 30 minut, dokud z omáčky nezůstane polovina.
Podáváme s rýží (na 1 porci dávame k masu 1 vejce).
Aztecká citrusová panenka na grilu
Ingredience: 1 vepř. panenská svíčková (cca 500 g), 4 lžíce extra panenského olivového oleje (nejlépe původem z Kréty), 4 stroužky česneku, 1/2 lžičky mletého kmínu, 3 lžíce limetkové šťávy, 3 lžíce pomerančové šťávy, cca 1/2 lžičky hrubé mleté soli, 1/4 lžičky oregána
Postup přípravy: V pánvičce na oleji opékáme nadrobno nasekaný česnek s kmínem až něz začne zlátnout, odstavíme z plotny a přidáme ostatní ingredience kromě masa, promícháme. Tato marináda musí chládnout až ne? získá alespoň pokojovou teplotu. Poté panenku rozpůlíme, marinádu a maso dáme nejlépe do mísy a v ledničce necháme přes noc uležet. Další den grilujeme na rozpáleném grilu (ne v troubě či mikrovlnce) z každé ze čtyř stran cca. 3 až 4 minuty.
Podáváme s čerstvou zeleninou vlastního výběru, grilovanou cibulkou a např. s bramborami dle mého receptu „Brambory v ohni“ společně s česnekem ochucenou tatarskou omáčkou.